Сармата е едно од најпознатите македонски традиционални јадења. Може да се подготви со зелка пресна или кисела, со лозов лист или листови од штавеј. Зборот Сарма има потекло од турскиот јазик и означува „ да се свитка “ Тавче-гравче — традиционален македонски специјалитет. Се подготвува од свеж македонски грав и може да се најде скоро во сите македонски ресторани . Се сервира во македонски земјени чинии. Во македонското поднебје се произведува на повеќе места, но посебно е познат и прочуен тетовскиот грав. Ширден — македонско традиционално јадење, симбол на кулинарството во Прилеп . Во некои краеви на Македонија ова јадење се нарекува и сириштето на јагнето . Зборот ширден потекнува од истоимениот турски збор şirden , што го означува четвртиот дел од желудникот на преживарите . За прилепскиот ширден најчесто се користи внатрешниот орга...
Comments
Post a Comment